Accessoires

Bij fototoestellen is een ruime keuze aanwezig aan accessoires. Van een simpele tas tot een hightech draadloze microfoon. Door deze accessoires creëer je weer vele nieuwe mogelijkheden bij het fotograferen. Hieronder een kleine opsomming van meest gebruikte accessoires.

© auteur ”Jochen Kerremans”

Wilt u naar Jochen zijn portfolio gaan?

Objectief

De lens is een van de belangrijkste elementen van je camera. Zonder een degelijke lens krijg je vervorming op je beeld. Bij een compactcamera is uiteraard geen andere keuze. Maar bij een professionele spiegelreflexcamera is een lens van goede kwaliteit een must. Er zijn veel soorten lenzen met elk zijn eigen doelstelling in de fotografie.

een foto van een objectief

Bescherming

Een goede bescherming van je camera. Als eerste zou je een degelijk tas moeten aanschaffen om je camera in op te bergen, deze tas is afhankelijk van de grootte van je camera, type en de bijkomende lenzen die je zou meenemen, hou hier dus zeker rekening mee. Als tweede is een camerariem wel zeer praktisch hierdoor moet je jouw camera niet constant vasthouden en beschermt het je camera als je deze uit je handen zou glippen. Als derde bijkomende zouden afdekkapjes en lensdoppen niet verkeerd zijn om al je lenzen, bijkomende flitsers of je scherm met te beschermen deze zijn uiteraard geen must, maar ze zijn wel te verkrijgen voor een optimale veiligheid. Er zijn natuurlijke ook nog vele andere soort beschermingsmiddelen voor kabels, aansluitingen, etc. maar dit zijn niet de noodzakelijkste beschermingsmiddelen.

een gevulde rugzak met cameraspullen

Flitser

Met de ingebouwde flitsers van meeste digitale camera’s krijg je toch niet altijd de gewenste belichting, hiervoor bestaan er andere mogelijkheden zoals een externe flitser. Externe flitsers kunnen niet op elk toestel worden aangesloten, maar ze zijn er wel. Door de juiste flitser te kiezen kan je de hoeveelheid belichting aanpassen op de manier hoe u het wilt.

foto met ipad en camera met flitser

Statief

Om een foto te maken kunt u de camera ook altijd op een statief monteren. Bij gebruik van tele-objectief met relatief `lange´ sluitertijden of bij een `tijd´-opname is een statief aan te bevelen. Bij het kiezen van een statief kiest men echter een stevig statief. De stevigheid van het statief hangt ook er ook van af wat u wilt besteden. Het meezeulen van een statief is echter een vermoeiende bezigheid. Bij statieven zijn hier ook weer vele modellen.

`Een-been-statieven´ deze statieven geven een maximale bewegingsvrijheid, maar zijn enkel van nut bij een tele-objectieven. Er zijn natuurlijk ook kleine tafelstatieven die handig zijn omdat ze makkelijk mee te nemen zijn en dus zeer praktisch. Naast deze kleine variant is er ook het gewone grote statief. De betere zijn deze met een dwarsverbinding tussen de middenzuil en de poten. Bij deze grote statieven moet er zeker gekeken worden naar de gemonteerde statiefkop, die is erg van belang voor de horizontale en verticale bewegingen. Als laatste is er ook nog een schouderstatief, dit statief drukt u tegen uw schouder voor een goede stabiliteit.

Bij gebruik van een statief wordt er meestal gebruik gemaakt van een draadontspanner. Deze voorkomt bewegingsscherpte door het indrukken van de ontspanknop.

een gsm op een tripod

Zonnekap (lens hood)

De zonnekap, voor de fotograaf die met een spiegelreflexcamera werkt, een bijna onmisbaar onderdeel. De zonnekap doet vermoeden dat dit uw camera tegen de zon beschermt dit is echter een verkeerde interpretatie. De zonnekap schermt ongewenst licht af die in je lens valt. Dit licht kan van de zon komen, maar ook van andere lichtbronnen. De zonnekap kan wel een kleine beschermde functie geven als men per ongeluk ergens tegenstoot met de camera, dan stoot men niet rechtstreeks met de lens maar met de kap. Bij de aankoop van een zonnekap moet je rekening houden met je objectief waarover je beschikt niet elke zonnekap is te monteren op elk objectief.

een camera met zonnekap

Sport Optics

Als u een sport beoefent waarbij u ver moet kunnen kijken. Zijn hier ook nog aparte accessoires voor zoals een fieldscope. Een bepaald soort telescoop. Deze wordt gebruikt voor het weergeven van vergrote afbeeldingen van verre objecten. In tegenstelling met een verrekijker waar u met twee ogen doorkijkt, kijkt u bij een fieldscope slechts met één oog. De fieldscope wordt gebruikt bij astronomische observatie of het observeren van wilde dieren en vogels. De fieldscope wordt ook gebruikt bij het boogschieten of schieten. Een fieldscope wordt ook vaak aan een statief gekoppeld.

twee personen die aan sport optics doen