© auteur ”Niels Peeters”

Het bewerken van je foto's

Inleiding

Bij het trekken van de foto’s kan het zijn dat er stoor elementen in zitten of dat je graag de kleur of contrast wil aanpassen. Dit kan op verschillende mogelijk heden zoals met filters werken op je lens of tijdens het bewerkingen proces van je film rol deze chemisch of via belichting te bewerken.

Gelukkig zitten we nu echter in de 21ste eeuw waar digitale fotografie populair en makkelijk is. Zo kan je je favoriet getrokken foto’s bewerken via je computer met een favoriete software naar keuze. Zo zullen we verschillende en de meest populairste softwarepakketten bespreken en vergelijken.

Adobe Photoshop

Photoshop is een zeer bekend programma voor in te schilderen, tekenen, logo’s maken maar is ook zeer geschikt voor het bewerken van foto’s. Zo kan je alles, van modellen bewerken op foto’s tot je licht en kleuren aanpassen. het is een zeer professioneel programs maar daar hangt dan ook een prijs aan. Je kan het hele programma huren voor een jaar wat meestal het goedkoopst is of je kan er maandelijks voor betalen. Photoshop is echter enkel op Windows en OS X verkrijgbaar.

Zwart witte trouw foto

GIMP

GIMP staat voor GNU-image manipulatie program dit is het open source alternatief voor Linux het is een gratis programma beschikbaar op Windows, OS X en natuurlijk Linux systemen. GIMP geeft een zeer goede basis voor ja foto aan te passen maar je zal merken dat er in dept features die je in Photoshop kan vinden zal missen. Je kan nog altijd echter mooie werkstukken maken met GIMP het is zeker een aanrader om uit te proberen.

Wildlife fotograaf die een foto neemt

Adobe Lightroom

Lightroom is door Adobe speciaal gecreëerd om je foto’s te bewerken en te perfectioneren. Zo bied Lightroom meer mogelijkheden aan dan Photoshop om met licht te spelen in je foto. De schaduwen aanpassen, extra licht op je focus leggen een kleur dimmen in je foto, dit is allemaal mogelijk in Lightroom. Lightroom bied echter minder mogelijkheden voor het bewerken van je foto dus om elementen weg te halen of te vervangen, hier heb je nog steeds Photoshop voor nodig. Net als Photoshop is Lightroom niet gratis, en zal je jaarlijks of maandelijks een bijdrage moeten geven om gebruik te maken van het programma.

Fotograaf die in de straten een goede foto zoekt

PIXLR.com

Niet iedereen heeft een programma als Photoshop of GIMP nodig dus heb je ook online alternatieven die gehost worden via een website. Deze bieden meestal minder mogelijkheden aan maar nog steeds een voldoende om een mooie foto te creëren. PIXLR maakt jet net als Photoshop mogelijk om met lagen te werken, je kan makkelijk rode ogen in foto’s weghalen of je foto verknippen.

Fotograaf die een model fotografeert

Photoshop.com

Als je een Adobe Account hebt kan je gebruik maken van de Photoshop.com online editor deze is gratis te gebruiken, dus je kan je gratis registreren op de adobe website. Photoshop.com bied minder mogelijkheden dan Photoshop en heeft ook een zeer andere interface dan dat van Photoshop. Het is een uitstekend alternatief voor mensen die het maar tijdelijk willen gebruiken. Je bent echter gelimiteerd tot 2GB online opslag op je adobe ID dus zal je moeten opletten dat je niet te veel foto’s opslaat op je adobe account.

Fotograaf die in de straten een goede foto zoekt

Extra’s

Er zijn na deze paar programma’s en websites nog meerdere mogelijk heden toegankelijk ze bieden alle da basis tools aan en sommige doen net wat meer dan de anderen. Het is zeker een aanrader om de verschillende programma’s te proberen en te kijken wat het best past voor jou doeleinden voor jou foto’s.

Transcriptie: In deze video word de user interface van de verschillende programmas vlug aangetoont zodat de lezer al een idee krijgt hoe elk programma werkt en eruitziet.

Waarschuwing: Herlaad de pagina om nachtmodus uit te schakelen.