vrouw met camera

Tips & tricks


Nu je een toestel hebt en weet hoe je ongeveer een foto moet trekken, hebben we hier een aantal tips die je kunnen helpen bij het maken van de allermooiste foto’s. Zoals al het nieuws dat je eens wil uitproberen, vergt fotograferen ook veel oefening. Ga niet verwachten dat je alles direct ga kunnen. Om te leren zwemmen heb je ook moeten doorbijten, bij fotografie is dit niet anders. Het kan gebeurden dat je foto’s in het begin niet zijn zoals je ze graag gewild had, maar hoe langer je blijft proberen, hoe beter het gaat gaan. Hier volgen nog een aantal tips die je zeker kan gebruiken eenmaal je begonnen bent.


De camera op de juiste manier gebruiken


De meeste digitale camera’s hebben een handgreep aan de rechterkant van het toestel. De bedoeling is dat je de handgreep stevig vasthoud met je rechterhand en de camera ondersteunt met je linkerhand terwijl je je ellebogen tegen je borstkas houdt voor extra steun. Zorg ervoor dat je het toestel altijd met twee handen vasthoudt en maak zoveel mogelijk gebruik van de optische zoeker. Je camera op armlengte afstand houden zodat je naar het LCD-scherm kan kijken, is gewoon vragen voor onscherpe foto’s.

Vooral onder minder goede belichtingsomstandigheden, maken automatische camera’s gebruik van lange belichtingstijden. Het is moeilijk om je camera zo lang heel erg stil te houden zodat je foto scherp blijft, daarom is het een goed idee om gebruik te maken van een statief. Het is makkelijk om je camera bovenop zo’n statief te schroeven en zo hoef je je armen niet de hele tijd doodstil te houden. Let erop dat je bij een statief altijd het derde been aan de voorkant zet zodat je er niet over kan struikelen.


Compositie van een foto


Ga bij een kennis naar vakantiefoto’s kijken en je merkt meteen dat er iets niet klopt. De bouwwerken die getrokken worden zijn altijd prachtig om te zien, maar meestal is het ook wel de bedoeling dat je de mensen die erbij staan opmerkt. Op zo’n foto verdwijnen de kleine poppetjes vaak in het niets tegenover de reusachtige gebouwen. Door de volgende tips op te volgen, kan je zo’n dingen voorkomen:

Kom dichterbij

foute compositie goede compositie
Een foute compositie met te veel achtergrond en een goede compositie.

Een van de meest voorkomende beginnersfouten op het gebied van compositie is dat men veel te veel afstand neemt van het te fotograferen object. Vaak bestaat het grootste gedeelte van zo’n foto uit saaie achtergrond, dus kom dichterbij! Dit kan je doen door gewoon naar het object toe te lopen of door de zoomfunctie gebruiken. Je foto’s zullen er gegarandeerd veel leuker uit zien zonder die saaie achtergrond.

De regel van derden

De meeste amateurfotografen durven hun objecten wel eens exact in het midden van de foto te plaatsen, iets dat er niet altijd even mooi uitziet. Het zorgt er wel voor dat je onderwerp meteen benadrukt wordt, maar meestal geeft het een erg saaie indruk. Het is een goed idee om het beeldkader daarom in negen gelijke stukken te verdelen. Trek denkbeeldige lijnen op 1 derde en 2 derde van je scherm, zowel verticaal als horizontaal. Om je foto aantrekkelijk te maken, kan je het object het best op een van de vier plaatsen zetten waar de lijnen elkaar kruisen. Dit lijkt misschien een onevenwichtige compositie op te leveren, maar niets is minder waar. Het onderwerp zal namelijk in balans worden gehouden door het overblijvende deel van het kader.

Wanneer je dus een landschap fotografeert, kan je proberen om de horizon op een derde van het kader te leggen, vaak leidt dit tot een dynamische compositie. Let er wel op dat dit geen wet is en je dus naar hartenlust kan experimenteren met verschillende invalshoeken.

Horizontale of verticale compositie

Omdat onze ogen horizontaal in het hoofd zijn geplaatst, is het blikveld van de mens ook horizontaal georiënteerd, zelfs wanneer we omhoog kijken naar hoge gebouwen of bomen. Horizontale composities vertonen dus de meeste overeenkomst met de manier waarop wij de wereld waarnemen. Dit betekent natuurlijk niet dat alle foto’s zo genomen moeten worden. De ene keer verdient de horizontale stand de voorkeur en een andere keer de verticale stand. Het hangt allemaal van het te fotograferen object af. Als je de panoramische wijdheid wilt benadrukken kan je best voor de horizontale stand gaan. Als je echter de hoogte van een object wilt benadrukken, kan je best verticaal fotograferen.

Natuurlijk hoeft het niet alleen horizontaal of verticaal te zijn, wees creatief! Als je wilt kan je je camera zelfs schuin houden zodat objecten nog beter uitkomen. Ga eens op een stoel staan of ga op de grond liggen om een voorwerp op een creatieve manier in beeld te brengen. Zo kan je bij kinderfoto’s ook eens door je knieën gaan zodat je ze op ooghoogte kan fotograferen.

Oog voor detail

De keuze tussen een gewone foto en een bijzondere foto ligt helemaal bij jezelf. De beste foto’s zijn de foto’s waarbij je alledaagse voorwerpen op een aparte manier kan weergeven. Het zijn vaak de kleine dingen die normaal gesproken verloren gaan in de massa, die de sfeer of het karakter van een bepaalde plaats het beste tot uiting brengen.

Licht en schaduw

De letterlijke betekenis van fotograferen, is schilderen met licht. De aard van het licht bepaalt over het algemeen het succes van de foto. Daglicht heeft een oneindige variëteit aan kwaliteiten, zo lijken heldere zomerdagen altijd ideaal om te gaan fotograferen, maar dat is niet altijd waar. Direct zonlicht zorgt namelijk voor zware schaduwen die je niet altijd evengoed kan wegwerken. Bij het maken van een foto letten we dus altijd eerder op de lichtere delen, al kan je met schaduw ook een heleboel creatieve dingen doen.

Symmetrie

Bij een symmetrische foto wordt de compositie in balans gebracht waardoor de linker- en de rechterhelft dezelfde visuele informatie geven. Symmetrie is veilig, praktisch en iets waarmee je voldoet aan het verwachtingspatroon van de kijker. Toch kan je de foto spannender maken door de symmetrie bewust te verstoren, net omdat de kijker het niet verwacht. Wanneer je dit gaat doen, moet je natuurlijk wel de indruk wekken dat dit ook met opzet is gedaan en de verstoorde symmetrie geen mislukte opname is.


Video


In deze video laat ik zien hoe je je foto's origineler kan maken gewoon door eens een andere compositie te gebruiken

Hier volgt informatie over de video. Het enige geluid dat erop terug te vinden is, is een muziekje, er wordt niet in gesproken.

De eerste tip is het dichterbij komen. Een foto is veel aangenamer als het onderwerp het beeld vult in plaats van een heleboel achtergrond die niemand iets interesseert. Als tweede komt meer detail. Durf eens wat anders te doen dan gewoon een foto te trekken. Foto’s kunnen erg origineel zijn als je eens wat meer inzoomt. Als volgende tip raad ik je aan om eens vanuit een ander perspectief een foto te trekken. Ga eens op een stoel staan of zak door je hurken, gegarandeerd dat het een mooie en creatieve uitkomst heeft. Een tip die iedereen wel kent is de regel van drie. Deel het scherm van je camera visueel in drie verschillende vakken en zet je onderwerp eens in het meest links of rechtse vak. Als laatste tip geef ik jullie het spelen met zonlicht mee. De zon hoeft niet altijd een storende factor te zijn. Probeer er eens creatief mee om te springen en laat het zonlicht deel uitmaken van je foto.

Natuurlijk zijn dit niet de enige dingen die je kan doen om je foto leuker te maken, probeer zelf eens een paar nieuwe dingen en laat je familie en vrienden de nieuwigheden die je gevonden hebt beoordelen. Ik weet zeker dat ze laaiend enthousiast zouden zijn!


Oefening baart kunst


Natuurlijk zijn er nog altijd erg veel dingen die je kan toepassen om mooie en originele foto’s te krijgen. Als je een portret maakt, heb je bijvoorbeeld een korte sluitertijd nodig omdat het om een bewegend voorwerp gaat en moet je voor een goede achtergrond zorgen zodat er bijvoorbeeld geen lantaarnpaal op het hoofd van de geportretteerde staat. Dit kan zorgen voor een grappige uitwerking, maar meestal is het ronduit belachelijk.

Een tip voor als je een portret fotografeert, is om zo te gaan staan dat de zon schuin achter je, in een hoek van 45° staat. Zo heeft het model geen last van de zon en komen de gelaatstrekken door de schaduw veel beter uit. De zon achter je onderwerp plaatsen zodat je tegenlicht hebt, kan ook voor een mooi effect zorgen.

Startphotographics

Leer de basis van fotograferen

en hoe je je foto's achteraf nog beter kan maken

Wij leren u hoe het moet

Wilt u een GSAP animatie zien?